Eftersom vi åkt ner till Uppsala några dagar tidigare än avtalat möte med Vedum, så passade vi på redan på lördagen att kika in i Vedums utställning för att få lite inspiration och inte behöva stå helt nollställda vid mötet och bara säga ”ja, säger du det så blir det nog bra” i samband med valen.

Som standard ingick lucka Karin i vitt. Och i förväg tyckte jag den var ganska given, inte helt slät men heller inga onödigt dyra krusiduller som mest samlar damm och gör luckorna svårare att torka av. Men när vi kom dit så hittade vi inte Karin uppsatt (den fanns uppsatt, men i grått, visade säljaren sen). Men av de vi såg så gillade vi spontant:

  • Agnes – en slät lucka med bara några smala spår (tänk rand/linje), istället för traditionella ”speglar”,
  • Alice – traditionell look med frästa speglar,
  • Stina – också en spegellucka, med lite bredare kant runt spegeln och lite ”vassare” hörn i linjerna.

När vi frågade om pris så sa säljaren att Alice är samma prisklass som Karin, Agnes några tusenlappar billigare och Stina några tusenlappar dyrare (med motiveringen att de byggs samman av flera olika delar istället för bara frästa spår). Även om Agnes var fin i sin enkelhet, så gillade vi att både Alice och Stina hade luckor med ”toppvitrin”, vilket vi kände kommer ge ett lite extra ljus i köket. Och ärligt talat, vi kommer ha 2,6 m i takhöjd och 2,4 i skåphöjd, vi kommer inte nå upp till högsta hyllorna utan stege, så att utnyttja översta hyllan till lite vitrinskåp känns roligare än att de bara blir tomma för ingen orkar varken lyfta upp något dit eller ner något därifrån. Och jämfört med ett helt vitrinskåp så kan man fortfarande lasta in vardagsporslinet som brukligt på de nedre, mer lättillgängliga hyllorna.

Egentligen tyckte jag nog Stina var finare, men hade man inte luckorna bredvid varandra så ser man ingen större skillnad på dem, så därför valde vi att räkna på Alice. Dock med vetskapen om prisskillnaden, så kände vi att när vi fick priset för våra ändringar så kunde vi avgöra om vi kände att det blev för dyrt och välja den billigare Agnes eller om det fanns rum för den dyrare Stina.

När det gäller handtag föll vi för den tenn-knopp som satt monterad på både Alice- och Stina-visningsköket, i kombination med ett tenn-handtag till lådorna av praktiska skäl (handtagen känns bekvämare att hålla i när man ska dra ut lådorna under bänkhöjd).

Som bänkskiva var vi inne på en ganska mörk skiva. I lägenheten idag har vi en grå-svart-melerad laminatskiva som vi är väldigt nöjd med. Trots lite varningar om just laminatskivor och bekymret med att bryts ytan så är hela skivan förstörd, så fastnade vi för just en laminatskiva som heter Concrete Effect (hittar ingen länk till den på hemsidan, det var en helt ny skiva de fått in, påminner lite i struktur men lite ljusare jämfört med Basalt slate). Försäljaren var ärlig och varnade för att den kan upplevas som lite flammig när den blir blöt, men att det försvinner när den torkar. När man tittar på skivan på nära håll så är den ljusare än vad vi hade tänkt oss, men tar man några steg bort så uppfattar jag den mörkare än vad den är. På ett positivt sätt!

Jag gillade för all del en mörk träskiva (svartbetsad ek?, inte heller den finns på hemsidan) väldigt mycket också, men känner mig helt nöjd med ”betong”-skivan, då träskivor kostar det dubbla mot laminatskivor.