Som vi har skrivit om tidigare (se kategori ”garaget”) så har vi haft en del funderingar på detta med garaget, även om vi inte har skrivit alls lika mycket om frågan som vi har diskuterat frågan här hemma.

För att börja från början.

”Om” vi ska bygga ett garage? Ja, att vi ska bygga ett garage förr eller senare är givet.

”Vad”? Att det ska bli ett dubbelgarage är också givet. Ett enkelgarage känns mest som dumsnålt. Vi har bara en bil idag och ser inget behov av två bilar inom närmaste åren heller, men att ha beredskapen för om behovet uppstår i framtiden utifrån aktiviteter och/eller jobb är något vi värdesatt när vi tittat på begagnade hus. Och tills dess behovet eventuellt uppstår så har vi massor av utrymme till förvaring av cyklar, studsmattor, utemöbler med mera som har en tendens att hamna i garaget.

”Hur” är uppdelat i två led.

Vad gäller grunden så behöver vi med all sannolikhet ta den på entreprenad eftersom vi helt enkelt inte vet vad man ska tänka på och hur man gör en grund och får den på rätt höjd och att inte något hörn sjunker första vintern eller något i den stilen. Eksjöhus har i dagsläget erbjudit bäst pris även om vi har hört med några andra, men det kanske inte är så märkligt eftersom de i så fall gör det när de ändå är där med maskinerna och gör grunden till huset. Skulle man räkna på att göra det själv så tickar kostnaderna dessutom snabbt iväg med hyra av maskiner (t.ex. grävare & plattare) förutom själva kostnaden för grundsatsen med grus, L-block & betong.

Vad gäller själva ”överdelen” (dvs väggar & tak) så finns det flera tillverkare som levererar färdiga väggblock, vanligtvis 1,20 breda, och ska man bygga själv verkar det vara det absolut smidigaste sättet. Märkligt nog verkar det inte skilja särskilt mycket i pris mellan block och ”precut” (alltså färdigsågat lösvirke). Även om bygga garage av lösvirke inte är ”komplicerat”, så verkar det vara att lägga väldigt mycket tid för inte särskild stor besparing i kronor. Så vi kan antingen:

 • Montera blocken själva med hjälp av släkt & vänner
  • Fördel: Absolut billigast (sparar ca 50-100 000 kr beroende på vilken leverantör vi väljer) & flexibelt om vi vill bygga det före huset levereras (förutsatt att de kan göra båda grunderna några veckor före husleverans) eller efter huset är klart. Grundritningen till huset ska vara klar ca 10 veckor före stomleverans och efter bygglovet beviljas så har vi fem år på oss att bygga, vilket ger ett väldigt flexibelt tidsspann att göra det när det passar oss bäst.
  • Nackdel: Kan bli väldigt tungt att lyfta takstolarna & sägs vara svårt att montera portarna
 • Få det stomrest av leverantören, men vi fixar t.ex. invändigt & lägger takpannorna själva
  • Fördel: Lite billigare än totalentreprenad & slipper bekymret med att få upp takstolarna
  • Nackdel: Blir mest troligt bundet till att de fixar det samtidigt som huset levereras, men sen blir det stående ”halvfärdigt” hela sommaren eftersom vi inte får vara där och fixa själva medan tomten är en byggarbetsplats
 • På totalentreprenad
  • Fördel: Smidigast
  • Nackdel: Dyrast!

För ”när” finns tre alternativ:

 • Före husbygget
  • Fördel: Går att sätta fasadmätarskåpet på garaget och därmed minska både tiden & mängden byggström markant.
  • Nackdel: Kan bli stressigt att hinna få i ordning grunderna oavsett om man gör dem under senhösten (då är inte grundritningarna till huset klara) eller vårvintern (bekymmer med tjäle)
 • Samtidigt som husbygget
  • Fördel: Garaget är klart samtidigt som vi flyttar in i huset & vi har både bilplats & förvaringsmöjligheter redan under första vintern
  • Nackdel: Blir bundet till totalentreprenad (alt. ”stomrest”-alternativet, men då ej klart vid inflytt & lägga tak i gissningsvis oktober-november nästa år känns som det kan vara lite halkigt)
 • Efter husbygget:
  • Fördel: Absolut mest flexibelt, vi har som sagt var fem år på oss från bygglovet beviljas. En färdiggjuten platta kan man dessutom använda till uteplats i väntan på att vi fixar trädgården och bygga altan, om vi inte orkar/prioriterar att bygga garaget direkt efter inflytt.
  • Nackdel: Vi behöver likafullt bestämma vilket garage nu för att vi ska kunna få samordningsvinsten med plattgjutningen. Och eftersom de flesta tillverkare verkar ha sina egna mått, så även om det blir flexibelt i tid så låser vi in oss till en tillverkare om vi inte vill bygga lösvirke.