Vi har ett rum kvar att presentera utifrån det vi tittade på när vi var i Uppsala: Tvättstugan.

tvattstuga-ritningVad gäller torktumlare (TT på ritningen) och tvättmaskinen (TM) så har vi efter en hel del funderande fram och tillbaka tillslut bestämt oss att behålla standardpaketet trots att det finns flera fördelar med de dyrare paketen, t.ex. tvättvolym (8 kg istället för 7 kg) energiklass (A+ istället för B på torktumlaren), motorer och design.

Den extra kostnaden för att gå upp till nästa paket (nästan det dubbla!) kändes dock som mer än vad det var värt, och här någonstans kändes det som vi inte hela tiden kunde välja det dyrare hela tiden även om det faktiskt också var bättre.

Och ja, de billigare är fulare, men vi ska inte stå och titta på dem några längre stunder. Energiklassen kommer vi inom några år kompensera med solpaneler. Tills dess får vi väl investera i tvättlinor inomhus och en torkvinda utomhus och undvika köra tumlaren i onödan. Och den mindre volymen? Tja, som någon sa – ska man dela upp tvätten enligt konstens alla regler efter färger och temperaturer så är det sällan man utnyttjar det där extra kilot.

tvattstuga-tvatthoNär det gäller övriga ”möbler” så har vi valt att behålla inredningen från Vedum. Vi har valt bänkskiva Brown Santana Oak med en standard tvättho med standardblandaren från FM Mattsson. Ett låsbart skåp under tvätthon och städskåp 500 mm med vit Maja-lucka och samma tennknoppar som i köket.

Vi har inte lagt några överskåp ovanför tvättmaskin & torktumlare. Där tänker vi att det borde gå att få tag på några enklare skåp eller hyllor. Eller hänga tvättlinor. Och om vi väljer skåp så lär det inte vara några problem att köpa till några extra tennknoppar från Vedum.

Den förändring vi har gjort är att vi har lagt till ytterligare en bänkskiva vid fönstret mellan bergvärmepumpen (BVP) och väggen mot WCn, så att man kan stå och titta ut när man viker tvätt, istället för bara stirra rakt in i en vägg.

30161-tvattstugaTill en början var jag ganska inne på att även sätta bänk på väggen mot WCn, och få en vinkelbänk enligt bilden (källa: styleroom) till höger. Men delvis får vi inte flytta på vatten/avlopp till tvättmaskin & co eftersom vi fått en rejäl rabatt på villkor att vi inte gör några ändringar i huset, och delvis skulle det bli svårare att nå elcentralen (ELC) och tappvattenskåpet med vattenmätare (TVS).

Så där blir det nog plats för strykbräda istället. Stryker man inte så kan man använda den som extra bänk, men man kan även vika ihop den. Mycket mer flexibelt än en fast bänk helt enkelt.