Tillslut så har vi då landat i ett beslut angående garaget:

  • Vem: Eksjöhus
  • När: Tillsammans med husbygget
  • Hur: Stomrest & vädersäkrat.

Vi valde Eksjöhus trots att de är lite dyrare än övriga, typ 230 kkr mot 200 kkr. Men å andra sidan slapp vi göra förändringar på ett befintligt bygglov (de andra tillverkarna hade andra bredder på garagen, vilket påverkar hur långt från grannen resp huset garaget hamnar) och vi får ett garage som matchar huset stilmässigt vad gäller allt från panel till takpannor.

Planen är dock att köpa garageportarna på egen hand, i hopp om att det går att finna prisvärda alternativ på kampanjer, utförsäljning eller blocket. Vi har även fått tips om att det kan vara billigare att köpa portarna från t.ex. Tyskland, så det är också ett alternativ vi ska titta på.

Fördelen: vi slipper bekymret med att lyfta takstolarna, eftersom de stomreser inkl. lyfter takstolarna på plats nästan lika fort som de enbart lyfter av dem från lastbilen. Inklusive att få det vädersäkrat så handlar det om ungefär en dags arbete.

När det gällde ”krocken” med att låta dem stomresa och sen göra resten själv, så hade jag fått uppfattning om att vi inte alls fick vara på tomten och fixa med garaget förrän efter inflytt i huset. Men nej, vi får vara där. De vill inte ha oss där första två-tre veckorna medan de fortfarande gör arbeten utomhus, men sen därefter kan de friskriva sig arbetsmiljöansvaret och så får vi vara där och fixa bäst vi vill därefter.

Det vi kommer behöva göra är lägga takpannor, sätta i isoleringen, dra rör och fixa en elektriker till det elektriska, spika gips och sånt. Någon som har semester i mitten av juni och runt midsommar som känner sig extra händig, så uppskattas en hjälpande hand med isolering och takpannor eller två starka armar när portarna ska lyftas på plats.