Jonas skrev i slutet av juli ett inlägg om byggel. Om hur mycket det kostar, vad man faktiskt får för pengarna och att det rimligen går att spara in en hel del pengar på byggelen (i kalkylen från Eksjöhus är det beräknat 25 000 kr) om man försöker tänka utanför ramarna.

Vi har sen dess jämfört olika alternativ, till exempel att sätta den permanenta elmätaren på pall/stolpe under byggtiden och sen lyfta över den till huset eller köpa ett eget (permanent) markmätarskåp och slippa byggströmmen helt. Samtidigt har vi hållit ögonen öppna på andrahandsmarknaden, och där hittade vi en begagnad elbjörn utanför Uppsala som uppfyllde kraven. Att få den fraktad hit till Östersund skulle dock kosta nästan lika mycket som själva elbjörnen. Orsak? Den väger 35 kg (ungefär lika mycket som en stor labrador eller en normalstor schäfer) och är något större än ett standardpostpaket. Men eftersom mina föräldrar bor i närheten av försäljaren så kunde elbjörnen få bo hos dem tillfälligt, och så hämtar vi den där. För den ska gå alldeles utmärkt att ta i bagageutrymmet på Volvon.

Med en egen elbjörn tvingas vi dock fortfarande betala för in- & urkoppling av byggel, för abonnemang 25A & elkostnad, men vi slipper månadshyran . Och när vår permanenta elmätare är inkopplad så kan vi sälja elbjörnen och (förhoppningsvis) få tillbaka investeringskostnaden för inköpet.

Till avropet ändrade vi ritningen och satte elmätarskåpet på garaget, så bara vi får garaget på plats så kan vi få permanent el. Men frågan är hur vi löser elbehovet vid grundläggning och framförallt själva stomresningen av hus + garage, för då lär det kunna behöva laddas verktyg med mera för att få arbetet att flyta. Och det här var ju grunden för att vi ville få garaget före husleveransen, men samordningsvinsterna fick gå före tillslut.

För målet är ju att vi ska kunna få permanent el på en gång, elbjörnen är mer en back-up. För skulle vi få till det så slipper vi även in- och urkopplingsavgifterna, á 2 500 kr. Visst, 5 000 kr är kanske småpotatis då hela husbygget går på några miljoner, men det är en månadsamortering vi slipper betala tillbaka i framtiden och ”många bäckar små…” ni vet.

Hum, vi får nog klura lite till…