Jonas är lite sugen på ”smart el” (är du inte bekant med vad smart el är så får du en snabb inblick här).

Själv har jag lite svårt att förstå vad det hela går ut på. Eller ja, att det kan vara smidigt att tända, dimma eller släcka fler lampor med en knapp, att kunna sänka temperaturen när vi inte är hemma eller dra ner markiser när det är soligt är väl smidigt. Det kan jag förstå. Men jag har lite svårt att förstå att det skulle vara så smart/smidigt att det skulle vara värt någon extrakostnad.

Så för att få klarhet i frågan om det är värt det så har vi försökt läsa på om smart el. Googlat och läst på ”Bygga hus”-forumet.

Det vi insett är att det finns flera standarder, men KNX (connex) verkar vara den vanligaste vad jag kan förstå. Och det märks – det ger många fler träffar när vi söker specifikt på KNX jämfört med ”smart el”. Och visst blir jag inspirerad när jag läser artiklar som t.ex. denna,  smartare och enklare till samma pris. Det är en väldigt bra deal måste jag erkänna!

När Jonas ringde försäljaren på Eksjöhus och fick telefonnumret till elektrikern som gör ungefär 70% av deras elinstallationer så verkar dock inte Eksjöhus köra KNX, utan något de kallar ”smarta hus”, men vilken standard det bygger på hade inte ens elektrikern själv koll på, trots att de hade gått någon kurs i det…

Och ”smarta hus” ger inte många träffar alls!

Inte heller körde de ”smartare och enklare till samma pris”-dealen, utan då blir det en merkostnad på närmare 100 000 kr. Inte lika bra deal. Inte särskilt bra deal alls tycker jag, om nu någon annan kan erbjuda det till samma pris. Och dessutom, om de inte använder den vanligaste standarden  – eller ens vet vilken standard de använder – så kan det bli svårt att komplettera i framtiden.

Så, nu är frågan om det är värt att satsa på smart el – och i så fall om man ska köra på Eksjöhus ”Smarta hus” eller ta in en extern elektriker och frångå generalentreprenaden…