Den tredje november ringde vi som sagt var säljaren på Eksjöhus och funderade över om vi behövde täcka tomten för att dämpa tjälen i marken. Så länge det inte blev för mycket snö så var det lugnt tycket han, men han skulle återkomma ”nästa vecka” när han pratat med entreprenören.

Men inte har vi hört något under den här veckan inte.

Och visst, någon större mängd snö har det för all del inte kommit. Jag skulle gissa att det är runt 5 cm totalt nu. Men det har varit konstant runt -5 till -10 grader, så tjälen har krupit ner ordentligt.

När vi var ute och gick i tisdags – 5 dagar efter vi pratade med försäljaren – så gick vi förbi en grävmaskin som grävde en grop bredvid en väg, där grävmaskinisten precis klev ur när vi passerade. Vi passade då på att fråga honom, och han sa att då var det 35 cm tjäle. Är det gräs och så trodde han det skulle vara lugnt fortfarande, men vår tomt är ju – precis som där han grävde – barskrapad jord.

Tillslut i fredags fick vi ett utkast till entreprenörskontrakt (se förra inlägget), men ingen kommentar alls angående att eventuellt täcka tomten. Och ganska oroande är att där står det att de tidigast kan börja gräva redan i mitten av mars. Tittar man på tjäldjupkartan (se bild i inlägget från 3 november) så var det 2 meter tjäle i mitten av mars förra året! Så onödigt att tvingas betala för att de ska gräva ner på tjälfritt djup och behöva grusa upp, bara för att de inte kan höra av sig!

Försäljaren hade vid tidigare tillfälle sagt att marktäckduk finns hos entreprenören om det skulle behöva täckas som ni får låna gratis. Det är bara att ni kommer och hämtar, och lägger ut på tomten, det är inget ni behöver ha tomttillträde för att göra.

Och tittar vi på tjäldjup-kartorna nu – tio dagar efter vi frågade om vi skulle täcka tomten – så ligger tjäldjupet på nästan 60 cm. Hade det inte varit så mycket bättre att få det gjort då förra veckan när det var 10 cm tjäle och 1 cm snö. Och jag dessutom hade ledig dag, så vi var hemma båda två den dagen?!