Grusvarning!

I förra inlägget suckade jag över tjälen som riskerar att göra att de tvingas gräva djupare än nödvändigt. Och att det riskerar att gruskostnaderna drar iväg för oss.

grus_torrtHäromveckan fick vi dessutom en varning av våra vänner Emma & Kristoffer att försäljaren på Eksjöhus här i Östersund alltid lägger på för lite grus i produktionskalkylen.

De hade tvingats betala 79 000 kr extra för grus, utöver det som ingick. Försäljaren hade där lagt till 10 000 kr (motsvarande 50 ton grus*) för deras tomt var ”relativt platt”.

Men tydligen var det hans standardtillägg fick de sen veta av entreprenören. Och det räcker aldrig.

I vår kalkyl har han lagt till 32 000 kr (motsvarande 100 ton grus*). Spännande varför vi ligger utanför standard, eftersom även vår tomt är väldigt platt. Plattare än deras tycker jag, om jag ska vara ärlig. Men vi behöver vara beredda på minst det dubbla som det låter.

När vi pratade med försäljaren för Myresjöhus och Smålandsvillan när vi höll på att välja husmodell så sa han att han la alltid på 100 000 kr extra. Hellre att göra så sa han, och sen fick kunden en trevlig överraskning när kostnaden bara blev 60 000 kr och så fick kunderna pengar över till att göra något roligare för, än att lägga en låg budget och kunden fick en otrevlig överraskning, som det blev i det här fallet.

Vi har ytterligare två bekanta (dock så har de ingen blogg vad jag vet) som bygger Eksjöhus alldeles i närheten av Emma och Kristoffer. De har precis börjat med grunden, så det ska bli spännande att se vad deras grusräkning landar på här om någon/-ra vecka/-or.

 

* = Intressant matematik. 50 ton kostar 10 000 kr (200 kr/ton), 100 ton kostar 32 000 kr (320 kr/ton). Annars brukar det vara att man får lägre pris när man köper större mängder, inte att dubbla mängden ska ge nästan dubbla priset/ton…

 

Bildkälla: http://fjarassand.se/images/Sand_Sten_Grus/Grus_Torrt.JPG

5 kommentarer

 1. Det var samma för oss, dock stod det 28 750 tror jag i kalkylen.

  Slutsumman blev som sagt mindre trevlig, trots en väldigt platt tomt så slutade det nog på cirka 70 000 för oss också. Hoppas det slipper dra iväg för er!

  • Har du någon förklaring till varför det drar iväg? Är det för att de anlägger uppfart eller…? Det står ju att det som ingår ska räcka till 40 cm (eller 1 ton/m2, vilket till och med borde vara ca 60 cm enligt vad jag får upp när jag googlar), och det är ju det som verkar vara kravet.

  • Förresten, du behöver uppdatera din länk till er hemsida som visas när du kommenterar, den har blivit kapad på de första bokstäverna och leder ingenstans…

 2. Det låter väldigt konstigt med dom där kostnaderna, kolla upp så det verkligen stämmer.
  Vi betalade 125 kr/ton för grus till våran uppfart. Vart ca 2000 kr för ett lass som är ca 14 ton och då är fraktkostnaden med i det priset ockå.
  Vi köpte från Jämtkross i Brunflo.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com