Som sagt var är ju Jonas lite sugen på smart el. Och ska vi köra smart el så känns det bäst att köra KNX, som är den vanligaste standarden, istället för den ovanligare ”smarta hus”. Vanligaste standarden borde förhoppningsvis vara den som kommer överleva längst, den som utvecklas och går går att komplettera med nya funktioner som kommer – och vara den som det är lättast att hitta reservdelar till, även om 20-30 år när vi behöver börja renovera huset.

Men det skulle samtidigt innebära att vi behöver ta in en extern elektriker och riskera trubbel med generalentreprenaden, eftersom elektrikern som Eksjöhus använder kör ”smarta hus”-systemet.

För att komma vidare i frågan om smart el passar oss och om det är värt besväret, så hade vi i förra veckan bokat in ett möte med en av elektrikerna i stan som installerar KNX för att få en demonstration av vad det kan innebära.

Det första han konstaterade var att det var lite annorlunda att vi tagit kontakt med honom för att prata KNX och smart el, annars brukade det alltid vara han som fick föra det på tal. Ja, det var nog till och med första gången han var med om det. Och även om han hade aldrig samarbetat med Eksjöhus tidigare, så jobbade de mycket med Smålandsvillan och Myresjöhus.

Det andra han konstaterade var att det är inte fullt så enkelt: KNX är en standard, ja – men det finns massor av olika programvaror till det. De hade valt en som var ”färdig” och lite dyrare, istället för att sälja en billigare men där man behöver programmera och ställa in massa saker själv – det man som kund är intresserad av är ju att det fungerar, att lägga tid och pengar på ett system som sen ändå inte fungerar som man vill gör ingen glad.

I det programmet han sålde så fanns det en huvudmeny med olika val som belysning, säkerhet, klimat och media.

Han visade hur dessa delar var ihopkopplade i det som kallas ”scenario”, t.ex. kunde han med en knapp välja att tända, dimma eller släcka olika lampor och eluttag, starta eller stänga av TV:n, eller starta robotdammsugaren. Och så visade han hur man enkelt (nåja, han visade för att Jonas kan en del om datorer och programmering) kan lägga till ytterligare ett ”scenario” eller ändra ett befintligt.

Han förklarade att vad gäller media så delade man in huset i olika ”zoner” för att spela olika media i olika rum, t.ex. spela radio i köket, TV i allrummet och en spotify-lista i sovrummet. Standardprogrammet var begränsat till fyra mediazoner, så ville man ha flera zoner (typ en till varje rum) så fick man köpa extra.

Under säkerhet gick det såklart att koppla in larm, men även brandvarnare och kameror, så man kunde gå in och kolla i det rummet där det larmade om man inte var hemma.

Däremot verkade han vara lite frågande när jag sa att jag läst att man kunde koppla in ett skymningsrelä (jag hade dock glömt ordet just där och då, så det kan vara min förklaring som gjorde att han verkade lite frågande) till systemet så att lampor tänds och markiser dras in utifrån hur ljust det är ute.

Han demonstrerade på en iPad, men systemet gick givetvis att köra på alla typer av smartphones och paddor.

När vi frågade om priset, så sa han först att vår budget i produktionskalkylen på 125 000 kr skulle gå att få ihop något för, men att han ville räkna på det när vi fick en elritning och vi kunde gå igenom alla tillval med dimrar, spottar, med mera. Sen sa han att det kostade 50-60 000 kr. Är det bara jag som inte hänger med i matematiken eller skulle vi kunna välja KNX och spara 60-70 000???

Eller menade han 50-60 000 utöver budgeten??

Jonas och elektrikern diskuterade även en hel massa tekniska detaljer (koppartrådar, puckar, 1,5 kvadrat, programmering av styrprogram, line, osv), av vilka jag inte förstod mycket alls. Om det är någon som är intresserad så kan jag be honom skriva ihop ett inlägg om det.