Det är lite spännande detta med varför gruskostanderna drar iväg så otroligt mycket för folk.

Enligt kontraktet ska det vara beräknat 1 ton/m2 byggnadsarea (dvs arean för själva plattan på marken). Det står vidare att det motsvarar 40 cm djupt gruslager, vilket ska räcka enligt alla krav och normer vad jag kan förstå.

Det första frågetecknet uppstår redan när man googlar på vikt grus så får man fram att det väger 1,4-1,6 (1,3-1,8) ton/m3. Så då borde ett ton räcka till ca 60 cm djup gruslager, så vart försvinner 20 cm? Eller går det att packa grus så mycket att 60 cm tippat från lastbil blir 40 cm när det är packat?

Eller är det beräknat att det även ska räcka till lite utanför själva husgrunden när de säger ”1 ton/m2”, att det blir ett lätträknat och lättbegripligt mått, snarare än exakt hur de fördelar det sen när de väl gör grunden?

Eller är det grusning av uppfart som gör att kostnaderna drar iväg? Vi som gör en väldigt lång uppfart lär ju i så fall råka ut för några abnorma summor grus…

Det andra frågetecknet är själva kostnaden för grus (inkl. leverans med lastbil). I inlägget ”Grusvarning!” tog jag upp två olika prisexempel som vi räknade ut utifrån mängden extragrus som det var budgeterat för: 200 kr/ton respektive 320 kr/ton. Mikaela kommenterade då att de hade betalat 125 kr/ton, levererat och klart. Det är ganska stor spridning på de priserna! Och googlar man så verkar ju det senaste vara det som det borde vara.

Så med 125 kr/ton och 70 000 kr extra på grus så blir det 560 ton extra! Det är som att lägga grus på en extra yta av 560 m2, det vill säga 20×28 m. Eller 35×16 m! Dvs lägga 60 (eller 40) cm tjockt lager med grus över halva vår tomt (35×30,5m)! Och det utöver det som redan ingår!

Eller om vi ska räkna kubik istället – extra grus blir det ju av att de måste gräva djupare ner i marken för att hitta fast mark att börja grusa ifrån – så blir det:

  • 560 ton / 1,5 ton/m3 = 373 m3
  • 373 m3 / 95 m2 bottenarea = 3,9 m djupt!

Är det verkligen bara jag som inte får ihop den här matematiken?! Det känns som jag får en nolla för mycket någonstans, men jag kan inte komma på var. För vad sjutton gör de annars med så mycket extra grus!?