entreprenadkontraktIdag har vi träffat säljaren på Eksjöhus och diskuterat entreprenadkontraktet. Vi hade i god ordning (om än inte i god tid) förberett oss med att först läsa igenom kontraktet gemensamt och sen hade jag gjort en lista med några frågetecken jag hade.

Enda problemet var att när vi väl skulle iväg & hinna lämna sonen på förskolan, innan vi skulle till säljaren, så glömde vi alla papper hemma!

Antiklimax! Skulle vi behöva köra hem och hämta dem? Vi hade ju tre minuter på oss…

 

Vi gjorde inte det. Och efter att ha pratat om lite olika aspekter hit och dit, så gick vi systematiskt igenom kontraktet tillsammans. Uppifrån och ner helt enkelt. Hör och häpna – de flesta frågor jag skrivit ner fick jag faktiskt svar på (svaret i kursiv stil nedan):

 1. Varför står det listat flera olika PM (PM grund, PM bygg, PM El, osv) som ”gäller ej”? – Detta är ett standardkontrakt, de gäller om man väljer delad entreprenad, men med generalentreprenad så behövs de ej.
 2. Vad är normalschakt? Det står ”+-0,5 m”. – Från ursprunglig markhöjd (efter ev. gräs med mera skrapats bort), fyll eller gräv ur helt enkelt.
 3. Förberedande radonsäkring? Varför inte lägga radonduk istället för ”bara” förbereda radonsäkring, hela Östersund är ju högrisk för radon…? – Den förberedande radonsäkringen de gör innebär att de lägger ventileringsrör i singelbotten, under själva betongplattan, och tätar kring alla rör och genomföringar räcker. Betongplattan är dessutom tät i sig, så inga hus har bekymmer med radon även om det finns radon i marken. Men vill vi lägga radonduk så går väl det (men är helt onödigt enligt försäljaren, den förberedande radonsäkringen är godkänd av kommunen och ingen särskild radonmätning krävs när man bygger på detta vis).
 4. Randisolering (jag hade läst radonisolering, vilket blev lite motsägelsefullt med endast ”förberedande radonsäkring” att sen i nästa punkt skriva radonisolering…) 60 cm? – Isolering 60 cm utanför huset, så att inte tjälen kryper mer under betongplattan på huset.
 5. Är det inte väldigt dyrt med 235 kr/ton* extra grus, även om det är ”packat & klart”? Vi fick en offert från Brunflo kross på 98 kr/ton inkl. transport. – Normalpris för grus ligger mellan 88 och 100 kr/ton, sen tillkommer moms, transport, hyra av vibrator, grävare & en gubbe som gör jobbet. Och ju mer grus, desto längre behövs vibratorn & gubben som gör jobbet för att det ska bli bra packat. Så de körde med fast pris per ton vid extra grus, men vi kunde kolla med entreprenören om vi ville.
 6. Sotarbesiktning ”ombesörjs & betalas ej”? – Entreprenören brukar ringa & boka sotningen när de har monterat färdigt skorstenen, det är ”betalas” som inte ingår.
 7. Anmälan borrning bergvärme? – Försäljaren ritar in var på tomten och fixar anmälan, vi betalar till kommunen.
 8. ”Inflyttning får ske tidigast 7 dagar efter slutbesiktning under förutsättning att godkänt slutbesked erhållits”?? – Precis som jag trodde så står det för att skapa en marginal ifall det är något som är oklart så att vi inte kan utöva utpressning på entreprenören ”men vi har ju sagt upp lägenheten från den 11e”, men jag tycker inte det är ett tillfredsställande svar. Vi begår ju kontraktsbrott om vi flyttar in innan dessa sju dagar, trots att det är så alla gör…
 9. Byggvatten? – Anmäl till kommunen, behövs framförallt till kakel och klinker.
 10. Hur gör vi med smart el? ”Eventuellt kunde vi få in det på entreprenaden” hade vi pratat om innan, men hur blir det då med det fasta priset? Elektrikern vi pratade ville ju ha elritningen innan han räknade på det… – Här skrev försäljaren in ett extra stycke under ”övrigt” om att ”byggherren har rätt att utse behörig firma för EL installation som först godkänts av Eksjöhus AB – pris är i så fall en uppgörelse mellan byggherre och el entreprenör”. Skulle vi få ett lägre pris på smart el än vad som var inlagt från Eksjöhus så fick vi räkna in sånt vi köpte extra, t.ex. spottar, i det priset.

 

Några frågor som jag antecknat glömde vi dock bort att ställa:

 • 167,9 ton fyllnadsmassor – borde det inte stå grusmassor?? Fyllnadsmassor är det som grävs bort och fördelas på tomten för att sen lägga gruset, det är lite motsatsen till grus! Okej, att det är grusmassor som menas har vi fått svar på tidigare, men inte varför det inte står grus i kontraktet.
 • Färg & tapeter enligt Eksjöhus standard – vad innebär det?
 • Slutbesiktning – besiktningsman utses enligt gällande konsumenttjänst lag? Hade det inte varit tydligare & enklare att skriva att kommunen utser besiktningsman?
 • Fukt i plattan – hur bevisar vi att eventuella problem med fukt i plattan som gör att arbetet blir förskjutet inte beror ”på entreprenören eller på försumlighet från dennes sida” om problem skulle uppstå??

Ganska okej facit med kommit ihåg 10 av 14 frågor. Dessutom är det egentligen bara är en eller två av de oställda frågorna som är betydelsefulla, de andra var mer ”dubbelkoll”-karaktär.

Sen pratade vi dessutom lite om garaget, och så skrev försäljaren in i kontraktet att ”Endast montering garage (pappat/vindskivor) ingår” och ”arbeten efter stomresning på garage ingår ej”. Det står sedan tidigare i offert & produktionskalkyl, så det är mer för tydlighets skull ifall det skulle uppstå några frågetecken trots allt.

 

* = Och så justerade han posten ”extra grus” i produktionskalkylen till 23 500 kr istället för 32 000 kr för 100 ton. Vi får väl se hur bra det stämmer med verkligheten, min farhåga är ju snarast att det kommer dubblas från 32 till 64 000 kr, än att det skulle minska med 8 500 kr när vi får den fakturan…