December i allmänhet, och julen i synnerhet, anses ju vara en tid för berättelser och historier, eller hur?

Så här kommer vår egen historia om mellangården:

 

Att välja att bygga en Mellangård när man heter Mellergård känns ju passande, eller hur? Men historien om Mellangården börjar långt tidigare än 2016. Närmare bestämt 1916.

Då föds nämligen Jonas morfar. Han hette Jonas Eriksson och växte upp i Häggsjövik, Jämtland.

Men det ville sig inte bättre att det fanns en annan Jonas Eriksson i samma by. Så de fick varandras post (inget nytt fenomen det där inte). Då beslutade sig Jonas morfars föräldrar att familjen skulle byta efternamn. Valet föll då på Mellergård (vissa har senare börjat stava Mellergårdh, men officiellt heter alla – åtminstone mig veterligen – fortfarande Mellergård utan h), eftersom de bodde i mellangården.

Min Jonas är också född Eriksson, men vi valde efter många ”mitt-eller-ditt-efternamn”-diskussioner att ta hans mammas flicknamn Mellergård som gemensamt efternamn när vi gifte oss 2013. Så att vi bygger en Mellangården nu blir som om cirkeln sluts. En ny generation Mellergård i en mellangård.

 

Mellangården i Häggsjövik. Utsnitt från tavla av Björn Mellergårdh, blev dock ej helt korrekt färgåtergivning när jag tog kortet på den.