ÖP:s bilaga Bostadspuls har publicerat en spaning gjord av Katarina Graffman (antropolog) kring framtidens hem.

  1. Vardagsrummet är på väg ut
  2. Gamers tar plats
  3. Köket som sambandscentral
  4. Bättre förvaring
  5. Källsortering som fungerar

 

Ska vi titta på detta så har vi kanske lyckats bocka av en (eller två) av punkterna.

  1. Vi har valt ett stort vardagsrum, samt ett allrum uppe. Fel alltså. Vi borde valt flera ”små, flexibla ytor, där var och en kan hitta sin egen plats för att använda läsplattor, smarta telefoner eller datorer”. Fast vardagsrummet kommer bli väldigt ödsligt om vi bara möblerar med en soffa och en TV, så några flexibla ytor i rummet borde gå att skapa om vi möblerar ”rätt”. Kanske ett halvt rätt ändå?
  2. Fel igen. ”Gamers är högljudda! Rummen där man spelar måste vara bättre isolerade”. Vi har inte ljudisolerat något av rummen extra för att det ska bli ett ”TV-spels-rum”. Totalfel av oss alltså.
  3. Äntligen, här ligger vi nog ändå ganska rätt. ”[Köket] har blivit ett naturligt rum för umgänge med familj och vänner, arbete och studier – utöver matlagning och ätande. Köket har varit i fokus ganska länge, och den öppna planlösningen är ju till för att man ska kunna umgås. Problemen i köket är enligt många dålig förvaring, för få arbetsytor, bristfällig belysning och dåliga maskiner. Dubbla diskmaskiner och digitala skärmar för receptvisning är sådant som folk önskar sig, säger Katarina Graffman. Många använder dessutom köksbordet som arbetsplats – när datorn är portabel kan man sitta var man vill – och sitter man vid köksbordet måste man plocka undan efter sig, vilket hindrar att papper samlas på hög”. Två ingångar till köket och öppen planlösning mot vardagsrummet. Fast vi har varken dubbla diskmaskiner eller någon digital skärm för receptvisning. Kanske inte helt rätt trots allt.
  4. Rätt eller fel? Det kan bara framtiden utvisa, men klädkammare var verkligen något vi prioriterade när vi valde husmodell. Med Mellangården får vi hela tre stycken! ”Allas vinterkläder, skidutrustning och andra säsongsprylar måste ju få plats. Men eftersom bostäderna planeras yteffektivt och folk inte vill betala för 20 kvadratmeter extra till förvaring så har det prioriterats bort. Katarina Graffman efterlyser flexibla förvaringssystem – kanske kan de byggas in i väggarna? Det finns otroligt smarta lösningar, de måste bara in i hemmen”. Men några flexibla förvaringssystem i väggarna har vi inte byggt in. Får se om vi klarar oss ändå. Kanske ett halvt rätt?
  5. Fel? Eller hur mycket plats behöver källsorteringen? ”I takt med att kraven på källsortering ökar gör även behovet av smarta sopförvaringsalternativ det. Trots [det] /…/ så består sorteringen i köket oftast av en enkel station under diskbänken. Det krävs bättre system för att vi ska ändra våra vanor, menar Katarina Graffman. Folk får hitta på lösningar själva”. Vi kommer ha en utdragslåda under diskbänken. Fel och för lite enligt undersökningen. Men bättre än vad vi har nu åtminstone.

 

Så, sammanfattning är det väl bara att konstatera att vi (tillsammans med byggbranschens arkitekter) får omdömet ”konservativa” av antropologen. Och det speglas ju ganska tydligt i att vi valt en standardplanlösning, istället för att rita om ”enligt våra behov”.