Byggkredit – inledning

Det ena fokuset nu i januari är att förhandla till oss bra villkor på byggkreditivet från banken (det andra är att invänta de tekniska ritningarna, vilket vi har skrivit om tidigare).

Är du inte bekant med byggkreditiv (eller byggkredit som det ibland kallas) så har Byggahus gjort en genomgång hur byggnadskreditiv fungerar och det finns trådar i forumet som går igenom tågordningen för byggnadskreditiv. Även The Helpful Blog gör en bra genomgång av deras byggnadskreditiv.

Orkar du inte läsa alla länkar ovan så är en byggkredit ett lån utan säkerhet (alternativt med tomten som säkerhet, båda förklaringarna förekommer), men där du istället för att låna hela summan på en gång blir beviljad ett kreditutrymme, och så belastas byggkreditivet allteftersom räkningarna från husleverantören respektive entreprenören/-erna kommer in under byggets gång. Så även om det är sämre ränta än ett vanligt bolån så behöver man inte betala ränta på hela kreditutrymmet, utan bara på de pengarna som du faktiskt lånat för tillfället.

Hittills har vi kunnat betala de räkningar vi fått – handpenning på tomten & till Eksjöhus, samt bygglovet till kommunen – genom att ta av sparpengar vi haft på banken (samt växla in lite dollar som vi hade liggande kvar hemma), men nu närmar sig tomttillträdet (1 mars) med stormsteg och då  behöver vi 427 500 kr, vilket vi inte har liggande på banken… Nu börjar det alltså bli hög tid att förhandla räntor & villkor med bankerna!

Så – vad som är då bra villkor för byggkredit?

Compricer har ingen jämförelse av byggkrediträntor. Googlar man och läser i Byggahus-forumet så verkar det som det finns en uppfattning att en bra förhandlad byggkreditiv burkar landa runt rörliga 3-månaders-räntan (listräntan, ej prutade snitträntor) i kombination med att slippa uppläggnings- och hanteringsavgifter.

På Byggahus har de en sida där folk har rapporterat in sina bolåneräntor. Där finns även en lista med byggkrediträntor (längst ner, under 10-års-räntan) som folk har rapporterat in. Verkar inte vara jättemånga som rapporterat in sin ränta, men det ger ändå en fingervisning om vad vi kan vänta oss.

De 10 senaste byggkrediträntorna (inrapporterade från 2/6 till 24/12 -16) varierar från 1,80 % upp till 3,50 %. Lånebelopp från 2 Mkr till 3,85 Mkr. Lånegrad 54 % till 86 %. 7 av 10 st har någon typ av start-/hanteringsavgift och 5 av 10 har angett en kontraktsränta.

De tio ger i snitt på ett lån på 3,150 Mkr till 2,13 % med en belåningsgrad på 72% och en uppläggningsavgift på 2 530 kr.

Inte superaktuella siffror och såklart ett urval innehållande endast de som valt att rapportera in sina räntor, men ändå en liten fingervisning om var vi borde hamna i villkoren. En gräns för ”sämre än så här borde vi inte hamna”.

 

Bildkälla: http://hejhuset.blogg.se/2016/june/budgeten-skenar.html

3 kommentarer

  1. 1,99% på 2,8milj, 2017 Danske Bank

  2. 1,97 på Nordea, 2,7 miljoner

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com