Redan i höstas var vi i kontakt med några olika banker, och blev beviljade lånelöfte (så att vi kunde gå vidare och skriva under kontraktet med Eksjöhus), men ingen ville börja prata konkreta räntor med oss redan då  ”eftersom det var för långt fram (tills vi behövde pengarna) och vi vet ju inte vad som händer med räntorna under hösten/vintern”.

Suck!

 

Så, hur gör man då när man ska förhandla med banken? Ska jag vara ärligt så tycker jag det är både tråkigt och tidsödande, inte minst för mig som jobbar ”butikstider”, men eftersom ingen bank vill erbjuda fantastiska bra räntor utan påtryckning i form av ”de erbjuder bättre, vad kan du göra för att bräcka det?”, så är det bara att tvinga sig själv att sätta sig och göra flera olika kreditansökningar till olika banker och sen vänta på att de hör av sig och berättar vad de erbjuder.

Och sen är det bara att ringa runt ytterligare ett varv (eller två, eller fem) till alla banker och säga ”de erbjuder det här, vad kan du ge mig?”.

Vi har även sökt på nätet efter vad som verkar vara rimligt. Den mest konkreta jämförelse vi kunnat hitta på snitträntor är den lista som finns hos Byggahus. Ganska magert urval, men åtminstone bättre än inget. I diskussionsforumet på Byggahus verkar linjen vara att ”får du den rörliga räntan (3-månaders listräntan) eller strax där under, och slipper uppläggningsavgift så har du förhandlat bra”.

 

Sagt och gjort så pratade vi med Länsförsäkringar (vår nuvarande bank) & Swedbank i början av förra veckan. Båda sa att de skulle återkomma med vilka byggkrediträntor de skulle erbjuda, men ingen av dem har hört av sig igen.

Vi har försökt med ICA Banken. Som anställd av Apotek Hjärtat tillhör jag ICA-gruppen och får därigenom rabatt på listräntan på ICA Banken. Men de erbjuder inte byggkreditiv överhuvudtaget, så ingen lycka där.

Som medlem i facket (Sveriges Farmaceuter, ett Saco-förbund) har jag möjlighet till bra ränta på bolån på Danske Bank, men även om de erbjuder byggkreditiv så gäller inte fackets rabatt på det, så det hade vi inte ha någon hjälp av… Danske Bank beviljade för all del lånelöfteansökan och erbjöd en ränta på 2,5 % och en uppläggningsavgift på 4 500 kr. Ett första bud, men det är ju lite sämre än det riktmärke jämförelsen av Byggahus-jämförelsen gav, så bättre än så måste vi kunna få.

Eftersom Eksjöhus har ett samarbete med Nordea, så kontaktade vi dem häromdagen och där har vi nu ett möte inbokat på tisdag.

Och så har vi försökt jaga på Länsförsäkringar och Swedbank för att få besked, men ingen respons där än…

Men, men… Snöbollen (eller lånebollen?) är i rullning!

 

Bildkälla: http://lana-online.se/jamfor-lan