Jag vet att det är väldigt långt fram, men eftersom vi sitter med ”boendekalkylen” nu när vi pratar med bankerna, så har frågan dykt upp när vi granskar framtida kostnader – är det värt arbetet att skaffa en egen kompost?

Kommunen vill ha 495 kr/år för att hämta komposten varannan vecka. Ingen jättesumma direkt. Att jämföra med att de kräver att man anmäler om man ska kompostera hemma, och för det tar de ut en avgift på 1 010 kr (1 h arbete, 1 010 kr/h; OBS! 2016 års taxa, hemsidan är inte uppdaterad med 2017 års taxa än). Så bara själva anmälningsavgiften till kommunen motsvarar två års hämtnings-avgifter.

Dessutom tillkommer priset för själva komposten. Att bygga en egen kompost för trädgårdsavfall är inte svårt. Men ska det vara för matavfall så måste det vara en varmkompost, med krav på att hindra skadedjur, lukt och flugor, samtidigt som man ska ha både lufttillförsel och lämplig fuktighet. Även om det är lite besvärligare så går det säkert att fixa en varmkompost själv, men det blir en del materialkostnad. Vill vi istället köpa en färdig varmkompost så kostar t.ex. en 375 l-kompost 1 499 kr hos Jula (rekommenderad storlek är 100 l/person). Vilket motsvarar ytterligare 3 års avgifter.

Slutsats: Jämfört med ett husbygge på 4,5 miljoner kr så är en investeringskostnad på upp till 2 500 kr ingenting, men ska vi kompostera själva så ska det vara för att vi vill, inte för att vi räknar med att spara några större summor pengar…

 

Mer info: http://www.ostersund.se/bygga-bo-och-miljo/avfall-och-atervinning/kompostera-hemma.html

Bildkälla: http://www.arvidsjaur.se/sv/samhalle/Avfall-och-atervinning/Kompostering/Rad-och-tips/