Byggkredit – bankbyte inlett

Valet av bank för byggkrediten föll tillslut på Nordea.

De erbjöd den bäst kombinationen av ränta på lägenheten och byggkreditivet, de gick med på att ta bort både uppläggningsavgiften och alla administrativa avgifter som banken tar ut för ansökan om lagfart, pantbrev, med mera.

De kräver dock mest av oss i gengäld – vi måste flytta alla bankkonton, fonder, pensionssparande, försäkringar, med mera till dem. Dessutom kräver de högst straffavgift – 7 500 kr – ifall vi flyttar lånen från dem inom ett år.

Eftersom de tekniska ritningarna drar ut på tiden så kan vi inte öppna byggkrediten för att betala tomten.

Istället har vi valt att först lägga ett mindre lån på lägenheten för att täcka tomtkostnaderna. Sen öppna byggkrediten så fort vi fått startbesked och ta grundkostnaderna därifrån. När vi sen får stomleveransen i maj så kommer vi både maxbelåna lägenheten och belasta byggkrediten – Eksjöhus vill ha över 1,6 Mkr då – för att kunna hålla nere räntorna så mycket som möjligt.

Så, igår var vi och skulle skriva under lånepapperna med Nordea. Trodde vi.

Dagen började med att vår bankman ringde och sa att han var iväg på annat ärende, men att vi skulle få träffa hans kollega istället. Hon påbörjade bankbytet med att fixa nytt privatkonto (lönekonto) och förmånskonto (sparkonto) åt oss. Och hon fixade kreditprövning (det var tydligen inte gjort?!) och låneansökan. Men där tog det stopp.

Lånepapperna måste hon nämligen skicka hem till oss via posten, det skulle ta cirka en vecka. Vi skulle skriva under dem och komma in med dem (och tomträkningen) när det var dags att betala den.

7 kommentarer

 1. Hej,

  Först vill jag bara tacka för en jättebra blogg! Det är väldigt intressant att följa ert husbygge. Får upp ögonen för saker man inte har tänkt på och en massa tips:)

  Jag och min sambo planerar att bygga hus i sånghusvallen med movehome. Vi funderar också på att ta byggkreditivet hos Nordea efter movehome har ett samarbete med dem. Jag undrar vilka administrativa avgifter ni lyckades förhandla bort förutom den för pantbrevet och lagfarten? Förhoppningsvis kan vi också lyckas med det.

  • Hej! Välkommen till bloggen!
   Kul att ni uppskattar den 🙂 Och kul med grannar 🙂 Vilken av tomterna är det ni har köpt?

   Det var bankens administrativa avgift för pantbrev och lagfart (Lantmäteriets avgift går inte att förhandla bort gissar jag) samt avgiften för spärrförbindelsen. Har ni någon kontaktman på Nordea redan?

   • Hej igen,

    Vi har köpt tomten längst in och längst bort från förskolan och Brittsbo på etapp 4 (tomt nr 32 enligt kartan på Krokoms hemsida).

    Okej, då ska vi försöka se om vi också kan lyckas med det. Visst det är förmodligen ingen större summa det handlar om men det gäller att spara där man kan. Personen som vi har haft kontakt med på Nordea heter Örjan Oden. Vad heter er bankman?

    • Ja, det var verkligen så långt bort man kan komma i Sånghusvallen! Vilken husmodell blir det? Vi kikade lite på MoveHome 304 innan vi bestämde oss för Eksjöhus.

     Vi har träffat både Anders Eklund (”vår bankman”) och Marita Rolandsson.

     • Vi har kikat på lite olika men fastnade för modell nr 106. Tyckte det var svårt att hitta ett hus som inte hade så mycket ”döyta”. Många hus t.ex. plats för två matbord, två hörn för fotöljer och liknande. Vi ville ha ett hus där varje yta har ett syfte och där vi verkligen får nytta av all yta. Hus nr 106 var både bra i storlek plus att alla delar av huset har ett syfte, fanns ingen döyta alls så det blev perfekt 🙂

      Okej, hoppas han är bra att ha att göra med. Jag är väldigt intresserad av just markarbetet och kostnaden för den delen så du får gärna uppdatera oss som läser bloggen hur det går med den delen. Har sökt mycket på bygga hus forum och många säger att husleverantörers kalkyler för markarbete är rena glädjekalkylen. Jag är orolig för vår tomt eftersom den inte är så platt och har ett antal små kullar och liknande. Du behöver inte svara om du inte vill men hur mycket har Eksjöhus kalkylerat för totalt att markarbetet och grunden ska kosta? Som jag har förstått ska ni fixa grunden för garage (om jag inte läst helt fel) hur mycket kostar det? vi funderar nämligen också på att göra det i samma veva som de gör vår grund.

      Tack igen för en bra blogg!

 2. Ja, det där med att det finns plats för två av allt är lite märklig prioritering av husföretagen kan jag tycka. Vi får väl se hur vi inreder vårt vardagsrummet som – precis som du säger – har plats för matbord, trots att det finns plats för matbord även i köket. Jag är lite inne på att låta det bli lekyta åt sonen.

  Eksjöhus fixar grunden till garaget samt stomreser (istället för att bara lasta av det bredvid) garaget åt oss, men vi ska spika läkt & lägga pannor på taket + fixa garageportar + isolera, sätta upp innertaket, fixa el (fixa en elektriker som gör det) & allt annat invändigt.

  Ja, det där med gruset är vi också oroliga för. Många verkar få extrakostnader på 70-80 000 kr. När vi frågade säljaren på Eksjöhus varför vi bara hade kalkylerat 32 000 kr (många har dessutom bara kalkyler på 10 000 kr) så visade han på ritningen att det inte var något extra fyll och att vår beräknade extrakostnad för grus var till uppfarten till garaget. Hum, vi får väl se hur det blir med det när de börjar med grunden.

  I entreprenörskontraktet står det att de ska påbörja grunden tidigast 15 mars och senast 1 maj, så vi får väl se när det blir. Skulle jag gissa så kanske de påbörjar grävandet i mitten av april, och så får vi grusfakturan runt 1 maj.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com