Idag, nu på förmiddagen, skulle vi ha träffat Kakelmässan och kikat på kakel och klinker. Tyvärr fick sonen 40 graders feber igår, så det blev inställt. Nåja, det är inget akut, vi gör ett nytt försök om ett tag.

Som förberedelse hade vi bild-googlat massa kakel och klinker. ”Kakel kök”, ”klinker tvättstuga”, ”kakel wc”, ”kakel dusch”, ”kakel klinker badrum”, ”kakel badrum spa”, ”kakel inspiration”, och så vidare.

 

Det finns något som populärt kallas ”moodboard”, att alltså klippa ihop olika bilder på t.ex. inredning  som man gillar och annat som tillsammans skapar en ”känsla” för att se att det ”matchar”, innan man lägger ner massvis med pengar bara för att upptäcka att det inte alls passar ihop.

Ska vi applicera detta på våra blivande rum så skulle köket kunna se ut ungefär såhär (lite repetition för den som inte har hängt med från i september):

 

Luckor:

Alice vit från Vedum, med tenn-knoppar/handtag likt de på bilden. Överskåpen kommer vara toppvitrin (se till höger i bild) och öppna hyllor. Underskåpen kommer framförallt vara lådor, men även några skåpluckor.

Bildkälla: http://www.kokstrender.se/visagalleribild-trender.asp?bildid=23994&kategori=Vita+k%F6k (lite suddig, se även http://www.vedum.se/kok/koksmiljoer/alice/alice-vit#)

 

Bänkskiva:

Concrete Effekt från Vedum. En laminatskiva som ser ganska mörk ut på håll, men upplevs betydligt ljusare när man står framme vid bänken (eller så hade de bara väldigt bra ljussättning på visningsköket…)

Bildkälla: http://www.vedum.se/kok/bankskivor/laminat/laminatpr-583-concrete-effect

 

Vitvaror:

Mieles rostfria vitvaror. Hela paketet med kyl, frys, mikro, ugn & diskmaskin.

Bildkälla: Vår slutliga köksritning från Vedum. Observera att de ritat kyl och frys vita och inte rostfria.

 

Spisfläkt:

Thermex Calais frihängande fläkt (med takmonterad motor).

Bildkälla: http://thermex.se/produkt/506/calais

 

Så, hur ska vi få ihop stilen? Luckorna är definitivt mer åt det traditionella hållet, medan fläkten, bänkskivan och rostfria vitvaror mer tillhör det moderna stuket.

Min idé är enkelt vitt kakel i tegelsättning i kombination med en mönstrad tapet. Till exempel:

 

Bildkälla kakel: http://www.viivilla.se/kok/kakla-koket/

Bildkälla tapet 1: http://www.borastapeter.se/sv/kollektion-scandinavian-designers-ii/tapet-1792/ – Provtapetsera, två väggar, klassisk stil (bugg i systemet ”tapetserade” dock bara den ena väggen)

Bildkälla tapet 2: https://www.svenskttenn.se/sv/sortiment/tapeter/josef-frank/tapet-varklockor/sku-100795/ – Ganska dyr tyvärr!

 

Jonas är inte lika förtjust i idén med enkelt, vitt kakel. Han tycker det är ganska tråkigt för att vara ärlig. Men ska man ha mer mönster på kaklet så förutsätter det en neutralare tapet istället. Jonas tycker å andra sidan att en blommig tapet skulle kunna passa lika bra i hallen istället…