Byggkredit – lånepanik

Vi har stött på patrull med lånet!

Nordeas bolånecenter har inte behandlat vår låneansökan och skickat ut papperna som vi borde fått imorgon (”de kommer om en vecka”). Det fick vi reda på nyss när Jonas ringde och kollade hur det gick, eftersom han inte såg något i internetbanken. Tur det!

Orsak? De saknade handläggare till vårt ärende?! Väldigt märkligt eftersom det var bankmannen som hjälpte oss att fylla i den när vi var där för en vecka sedan!

Så att det var ”god marginal” (bankmannens ordval) att hinna skicka ut lånepapperna med posten och sen för oss komma in med dem underskrivna när det var dags att betala tomträkningen har helt plötsligt krympt ihop till noll och intet.

Får bolånecenter tag på vår bankman och kan behandla vårt ärende imorgon förmiddag, så att de kan lägga papperna på posten (väldigt gammaldags att skicka papper, varför kan de inte ladda upp dem i internetbanken och vi signera dem direkt med bankid?!) kanske vi kan få dem till imorgon, men mer troligen till på fredag. Och då hinner vi lämna in dem till Nordea på måndag och ha räkningen betald i tid till den 1 mars.

Men det krävs att allt går smidigt och inte fastnar någonstans.

Alternativet är att försöka kontakta kommunen och försöka skjuta fram tomttillträdet en vecka. Men ska man tro det folk skriver på nätet så verkar det kräva att vi skriver om kontraktet, de behöver jaga chefen för signatur och det ena med det tredje. Så det är något de helst inte gör för att banken gjort bort sig.

Inte bästa inledningen på vår relation med Nordea…

 

Till er andra som bygger:

  • Vi tyckte vi började diskutera med bankerna i god tid. Men se till att göra klart lånepapperna mer än två veckor innan ni behöver pengarna, och ha det vilande tills ni behöver pengarna! Oavsett om bankmannen säger att det är gott om tid!

3 kommentarer

  1. Vi hamnar nog snart i samma sits men med en annan bank. Bygger med totalentreprenad och banken vill ha alla dokument innan de öppnar byggkrediten. Problemet är bara att husleverantören inte kan ta fram alla papper innan huset är beställt och huset nästan är på väg till byggplats. Frågan åker just nu hiss i organisationerna för att reda ut vad som egentligen gäller. Jobbigt läge för oss som kunder då banken ju bara ska vara ett stöd i processen när man väl visat sig kreditvärdig.

    • Visst är det härligt med pappersarbete och formaliteter!

      Kan ni inte låna på något annat (typ nuvarande lägenhet) under tiden? Annars erbjöd flera banker oss att lägga upp ett tomtlån med samma ränta som byggkrediten i väntan på startbeskedet och byggkrediten kunde öppnas.

      • Tomtköpet är redan klart för oss. Det som börjar droppa in nu är kostnader för själva huset och sen kommer brunnsborrning osv. Befintligt lån går säkert att utöka men det känns inte som rätt väg då byggkreditivet är skapat för att hantera byggkostnader. Förvisso är räntan lite högre men det blir nästan försumbart i sammanhanget på den korta tid som skiljer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com