Till veckan är det äntligen dags för tomttillträde! Nu är väntan nästan över…!

 

Under hösten och vintern hade jag och Jonas en del funderingar kring om detta var den bästa tillträdesdagen.

Vi hade nämligen inte alls funderat något kring när vi ville ha tillträde till tomten när vi skulle skriva kontrakt med kommunen. Så när frågan ”helt plötsligt” kom så föreslog hon på kommunen den 1 mars och sa att det går att ändra i efterhand ifall vi skulle vilja.

Vi kanske inte borde varit förvånade, vi har ju hört av våra vänner som bygger att de satt en tillträdesdag långt fram jämfört med när de skrev kontraktet, men men, det blev vi i alla fall…

När vi sen kollade med de olika husförsäljarna – detta var innan vi hade valt husmodell och skrivit kontraktet – vad de rekommenderade för datum så sa försäljaren på Eksjöhus sista februari. Ganska samstämmigt med kommunens förslag. Och därför har vi låtit det stå kvar.

Visst hade det varit roligt med ett tidigare tillträde. Då hade vi till exempel kunnat bygga en koja bland träden i höstas eller bygga garaget tidigare (hade varit möjligt om vi valt en annan garageleverantör).

Fördelen med att låta det stå kvar som det gör är att mellan 1 mars och vår leveransvecka är det mindre än tre månader.

Vad är det som är bra med det? Jo, enligt lagkrav måste vi söka lagfart inom tre månader efter tomttillträdet. Tomtköpet är dock villkorat med att vi bara söka en vilande lagfart innan huset är stomrest. Och eftersom vi får husleveransen inom tre månader så slipper vi söka en vilande lagfart och kan söka en ”riktig” lagfart istället. På det sparar vi 825 kr i en extra administrativ avgift. Ingen jättesumma på det hela taget, men ändå en onödigt kostnad.

Nu är det – såklart – inte så enkelt som att vi själva kan ringa Lantmäteriet och säga att huset är stomrest, utan det ska ut någon från kommunen som skriver ett protokoll och bekräftar att huset är stomrest. Så med nio dagars marginal – stomresning 22 maj och lagfarten måste vara sökt senast 1 juni – kanske det inte är troligt att vi lyckas, men chansen finns åtminstone.

 

Bildkälla: http://forlaten.blogspot.se/2013/01/tro-vs-kritiskt-tankande.html