Byggkredit & spärrförbindelse

När vi fixade med tomtlånet och la det på lägenheten för en månad sedan, så sköt vi fram behovet av att öppna byggkrediten.

Men nu drar det ihop sig till utstakning & dags att börja gräva på tomten, och dessutom börjar vi närma oss Eksjöhus deadline för spärrförbindelsen (sju veckor före stomleverans, det vill säga måndag 3 april), så nu var det hög tid att träffa bankmannen igen.

Därför hade vi bokat ett möte med honom igår.

I kalendern stod det: ”träffa bankmannen för att starta byggkredit & fixa spärrförbindelse”.  Efter mötet fick jag korrigera det till ”träffat bankmannen och lämnat in startbeskedet + köpebrevet på tomten, så att han kan starta byggkrediten, fixa spärrförbindelsen & ansöka om lagfart. Papperna (eller ja, det är ett helt ”husbyggarkit”) kommer hem med posten i slutet av den här veckan/början av nästa vecka”. Lite antiklimax måste jag erkänna. Hade vi vetat att vi bara skulle lämna in papperna så hade vi inte behövt boka en tid och ta ledigt från jobbet båda två.

Efter förra mötet, när vi fixade med lånet inför tomttillträdet, så kanske vi borde varit beredd på att han inte skulle lägga upp byggkrediten medan vi satt där. Men samtidigt så kändes det lite snopet att bara lämna in två papper och sen gå på en gång. Han gjorde inte ens någon koll på att vi flyttat hela vår vardagsekonomi till Nordea, något han krävde i samband med att vi förhandlade om byggkreditvillkoren.

Nåja, två frågor hann vi i alla fall diskutera:

Vår idé att vänta med att söka lagfart till efter stomresningen – för att slippa vilande lagfart – gav han inte mycket för. Jaja, det är 825 kr i extra administrativ avgift som vi måste betala, det är ingen gigantisk summa på det stora hela.

Inte heller ville han lyssna på att vi ville betala pantbreven med våra sparade pengar, istället för att lägga in det på byggkrediten. Det är lite surare, för det är verkligen bara onödig ränta. Han bara pratade på om hur ovanligt det var att de som bygger hus har marginaler och kan betala av från sparade pengar istället för att maxa byggkrediten med allt. Och…? Vad hade det med saken att göra? Skicka en räkning på pantbrevskostnaden och så betalar vi den. Så enkelt så!

 

Bildkälla: http://lana-online.se/jamfor-lan

2 kommentarer

 1. Hej! Vilken toppenbra blogg ni har! Vi är ju i precis samma fas som er o har samma leveransvecka, så extra kul att läsa! Vi hade ett lika snabbt bankmöte som er i tisdags…hann inte dricka upp kaffet vi serverades innan det var klart! ???? Vi vill oxå betala pantbreven själva…Vår bankman sa bara åt oss att ange hur mycket pengar som skall dras från kreditivet o hur mycket dom skall dra från vårat privata konto när det är dags…smidigt!

  • Hej Linda!
   Välkommen! Tackar! 🙂 Åh, vad spännande!

   Låter mycket smidigt. Bra att veta att det går att del upp räkningarna också ifall det skulle bli aktuellt.

   Jo, jag räknar iskallt med att det kommer en räkning från Lantmäterimyndigheten så vi kan styra själv, trots bankmannens lite konstiga svar till oss.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com