När vi träffade säljaren på det tekniska samrådet så frågade han om vi ville grusa extra för en altan. Med kommentaren om att vi i så fall skulle ta det med entreprenören (och det ganska snart skulle jag tro, eftersom det närmar sig dags att börja gräva med stormsteg).

 

Jag tänker mig tre tidpunkter som man vill använda en altan:

  • Till frukost under sommaren
  • Till att sola och äta lunch under helgen
  • Till kvällsmat & kvällshäng under sommaren

Nackdelen med det är ju att då behöver man mer eller mindre bygga altan på tre sidor av huset för att ha sol på alla de tre tidpunkterna (se bild ovan).

Vi ju dessutom valt ett hus med balkong i hopp om att kunna nyttja kvällssolen bättre från balkongen, eftersom solen försvinner ganska tidigt bakom trädtopparna nere på marknivå. Så utifrån det så skulle det då räcka med altan för frukost- och lunch-solen. Eller…?

Nackdelen med balkong är ju delvis att man behöver bära upp både mat och porslin för trappan inomhus (och sen bära ner ev. rester + disken igen när man ätit färdigt), samt att balkonger erbjuder väldigt dåligt vindskydd, varför balkong kanske bättre lämpar sig för kvällshäng än kvällsmat. Alltså är det bra med altan i kvällsmats-läge ändå.

 

Ett lite mer ”modest” förslag är att ”bara” bygga längs södra långsidan. Då får man lunchsolen på ena sidan av glasverandan och kvällssolen på andra sidan, med bra möjligheter till lä på vardera sidan av glasverandan. Och så får vi äta frukost på trappsteget till verandan på ”framsidan” av huset.

Nackdelen då är att balkongen och glasverandan är 2,4 m djup, så för att inte bara få en smal gång förbi utbyggnaden så måste altanen vara 4-5 m, och då är det ändå bara ”längst in i hörnet” som det blir vindskyddat på respektive sida.

 

Jag frågade i en Facebookgrupp för folk som bygger eller har byggt med Eksjöhus om de hade låtit entreprenören grusa. Någon hade gjort det, men jag fick också svaret att grusar gör man för halva priset själv jämfört med att låta entreprenören grusa åt en. Sen var det två olika åsikter – vill man undvika ogräs under altanen så spelar gruset ingen större roll om man inte lägger markduk, samt att markduk är fullständigt värdelöst, ogräset växer ändå.

Det blir en del jobb med att gräva ut och grusa själv, men så länge man inte har lagt matjord och sått gräs så har man inget att förlora på att vänta. Och det går att placera utemöbler direkt på gräsmatta, så på så vis är altan inte alls nödvändigt!

 

Det här tillhör det jag tycker är verkligt frustrerande med att bygga hus – att ständigt behöva fokusera på saker som ligger så långt fram i tiden att vi inte har hunnit fundera över det än. Hur ska vi veta hur vi vill ha vår altan innan vi har bott i huset och sett – och känt! – hur solen och vinden styr vilken sittplats som passar bäst när!?