Val av fasadfärg – beslut

Igår var det klämdag och idag är det Nationaldagen, så nu står bygget still. Igen. Lustigt detta, i vanliga fall uppskattar jag – liksom de flesta andra – vårens alla helger och klämdagar, men nu känns de lite frustrerande. Det är tredje veckan och redan har bygget stått still i fyra dagar extra. Jag vill ju att bygget ska gå framåt och bli klart så snabbt som möjligt!

Hur som helst, efter mycket velande kring val av fasadfärg, så har vi bestämt oss för en grå som heter S6500-N. I vårt bygglov står det ”ljusgrå”, och eftersom S6500-N är mer ”mellangrå” eller ”ljust mörkgrå” (kan man säga så??), så kontaktade vi vår bygglovshandläggare och fick färgändringen godkänd. Jag försökte ”måla” huset i Teknos colorplanner (se bild), men där upplever jag färgen mycket mörkare än i verkligheten.

Men när vi tillslut hade valt fasadfärg så dök helt plötsligt frågan om vilken vit färg vi skulle välja till snickerierna – balkongräcke, knutbrädor, fönsterkarmar & entrébron – upp. Fönsterbågar och dörren är nämligen inte helvita, S0500-N, utan en ”varmvit”, S0502-Y (det vill säga en vit med en liten gul brytning). Varför de är det blir jag inte riktigt klok på, om det mest bara är tradition, eller om det finns någon djupare förklaring. Men läser man omdömena på nätet om den så finns allt från ”kan se gammal ut i jämförelse” till ”nikotinskadad”.

I en facebook-grupp för oss som bygger med Eksjöhus så är det flera som har funderat på frågan och tipsat om Norrköpingsvit och Stockholmsvit. Men så var den en som sa: ”Ring Sävedalens, de är duktiga och hjälper er”.

Och eftersom vi köper färgpaketet från Eksjöhus, vilket levereras via just Sävedalens färg, så tog vi det rådet och ringde dem.

Där tyckte de inte att vi skulle välja S0502-Y. Hade vi valt den ”varmgråa” S6502-Y istället så hade den passat, men inte med den neutralt (eller kalla) S6500-N. Istället tipsade de om färgen som kort och gott kallas ”vit”, vilket inte har någon NSC-kod(??) utan kodas RAL9003, som ska vara lite av ett mellanting. Det vita ska se vitt ut, men utan att få fönster och dörrar att se ”gamla” eller ”nikotinskadade” ut. Gå in på Färgtorget och välj ”vita” så ser ni både den och de andra vita varianterna, ifall ni vill jämföra själva.

Så nu litar vi på deras expertråd och valde ”vit” i kombo med S6500-N. Skulle det bli väldigt tokigt får vi väl bita i det sura äpplet och beställa en annan nyans innan vi stryker andra lagret vitfärg.

2 kommentarer

  1. Vad heter Facebook-gruppen? 😊

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com