Grus & markarbeten – fakturan

Förra veckan fick vi fakturan på ”tillkommande arbete och material grundläggning”.

 

I början av vintern blev vi förvarnade om att grusfakturorna ofta blev betydligt högre än vad som säljaren brukar lägga till i produktionskalkylen. Därtill så gjorde vi, under pågående markarbeten, en tilläggsbeställning på grus till altanen.

Det som ingick i entreprenaden för grus var 39 456,50 kr (167,9 ton á 235 kr/ton). I produktionskalkylen hade vi lagt till 23 500 kr för 100 ton extra grus till uppfarten & vi hade beräknat upp till 7 000 kr extra för gruset till altanen.

På slutfakturan landar gruset på 67 590,70 kr. Eller 28 134,20 kr ”extra”. Det vill säga 3 134,20 kr över budget. Väldigt bra lagd budget med tanke på extrabeställningen till altanen.

 

Förutom gruset så hade vi farhågor kring tjälen och om vi borde täcka tomten (del 1 och del 2). Det blev ingen täckning, men farhågorna var befogade då de blev tvungna att tina marken för att kunna gräva grunden.

Om vi höll budget på grusmängderna så drog kostnaderna iväg här istället. Arbetskostnad 8 400 kr (16 h á 525 kr/h), hyra Heat Work 22 500 kr och diesel till den 2 077,50 kr. Totalt 32 977,50 kr.

 

Under arbetets gång insåg vi att vi skulle få jordmassor över, men sen fick vi aldrig bekräftat hur mycket eller om de lyckades fördela dem på tomten.

Fem lastbilar jord till tipp hade det tydligen blivit, á 1 125 kr. Totalt 5 625 kr.

 

Det som däremot tillkom som vi inte var beredda på var maskinarbeten för infart, tomt & lastning jord. Att de jämnade ut hela tomten och inte bara de 3 m runt huset som ingick är jag tacksam över, men att det inte budgeterades extra för maskinarbetet med uppfarten när det budgeterades extra grus ”packat och klart” för den känns minst sagt snopet.

24 h á 937,50 kr. Totalt 22 500 kr.

 

Allt som allt: 89 237 kr. Eller 65 737 kr över budget.

Tråkig extrakostnad. Nåja, vi har lagt 200 000 kr ”extra” i pantbrev, så går bara försäljningen av lägenheten som den ska så ska det inte vara någon fara. Men likafullt tråkig extrakostnad.

 

Bildkälla: http://hejhuset.blogg.se/2016/june/budgeten-skenar.html

4 kommentarer

 1. Har ni hittat några fler poster som ni tycker avviker från kalkylen från säljaren på Eksjöhus? Vi valde inte Eksjöhus till slut (inte av någon sådan anledning) men när vi jämförde hur väl man tagit till i kalkylerna så såg vi att det skiljde sig på samma poster ganska väl mellan de olika leverantörerna. Tack för att ni delar med er.

  • Vad blir det för hus istället? Har ni fått något datum för husleverans/inflytt än?

   Mm, det är sant. Det hade jag nästan hunnit glömma! Hos Myresjöhus/Smålandsvillan minns jag att de sa att de la till 100 000 kr för markarbeten och menade att det var bättre att göra så och ha nöjda husbyggare som ”bara” behövde betala 60 000 kr istället för att budgetera 20 000 och behöva betala 60 000…

   Både ja och nej. Det beror väl på hur många (och dyra) tillval man gör. Hann inte kolla så mycket tillval hos andra tillverkare, men det är ju olika standard som de utgår från, så det blir ju även olika i tillägg beroende på vad du vill göra.

   Vi har skrivit lite om den första kakel- och klinkerofferten som landade på +27 000 kr, men där väntar vi på en ny offert. Elen har vi fått två olika offerter på (+60 resp +135 000 kr) och väntar på en tredje. Även tapeter har vi tittat på lite dyrare rullar än vad som ingår, så där väntar vi oss också att det kommer kosta extra.

   Sen beror det ju på hur mycket man lägger in i produktionskalkylen. Allt kostar ju, så ju mer du lägger in från början desto bättre översyn får du.

   • Vi ska bygga en egenritad Myresjöhus Smart 168, har just gjort avrop och inväntar leveransbesked. Jämförde mest med Eksjöhus Balans som ligger i samma prisklass. Jag har försökt lägga till det mesta som ska göras i ett excel-ark, just nu så ser det ut att gå ca 400k utöver huset… Många bäckar små. Intressant det där med elen, hur mycket el ingår så att säga? Har bara lagt 25 utöver, i min kalkyl. Kanske måste man justera det lite… 🙂

    • Elen är enligt samma standard som funnits sedan 70-talet. Inga dimmer (från 1000 kr/st?), inga spottar (ca 1000 kr/st), ingenting. Fick höra att de flesta lägger 30-100 000 kr extra på elen av vår säljare. De absolut flesta lägger nog 50-70 000 extra. Så du bör nog åtminstone dubbla din kalkyl där.

     Vi kommer ev. köra KNX (”smart el”), för att kunna koppla ihop/styra larm, värme, belysning, mm. Det ska enligt en säljare ge ca 15% extra i installationskostnad, men istället vara billigare i drift i längden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com