Igår lyfte entreprenören upp takpannorna på både hus- och garagetaken. På huset hann de lägga ungefär halva taket.

Från början hade vi sagt att vi skulle lyfta upp pannorna själva, men när det närmade sig så bestämde vi att entreprenören skulle lyfta upp dem och fördela buntarna över taket. Tro mig – trots att det bara ligger fyra pannor per bunt så är buntarna så pass tunga att det inte vore kul att lyfta upp dem på taket för hand.

Eftersom de slänger ner trasiga pannor från taket så var vi bannlysta från tomten. Vi passade istället på att ha möte med elektrikern angående garaget. Vi kör elen i stort sett enligt standardritningen från Eksjöhus. Det vi har ändrat är att sätta in 16A till motorvärmareuttagen (ifall vi t.ex. skaffar el-bil i framtiden) samt att sätta ett 16A-uttag på utsidan av garaget (för t.ex. husvagn).

Jag var sugen på någon typ av rörelsevakt till lamporna och ett ljusrelä till ytterbelysningen, men Jonas tyckte att det var onödiga extrakostnader, så tillslut strök vi dem.

Tyvärr verkar det varit en dum idé att sätta upp plasten på väggarna innan elektrikern var där, nu känns det som om halva arbetet är ogjort igen… Jaja, det var väl oundvikligt, och det är ju ”bara” att rulla ner plasten igen och tejpa ihop kanterna.

 

Idag har vi lyft in mycket av de lösa brädorna till garaget och oljat respektive grundmålat ändträet. Ser ut som värsta målarverkstan i garaget just nu. Men vi måste städa bort dem innan elektrikern kommer tillbaka på måndag.

Vi har även fixat ”väggar” till takluckan så att inte lösullen kommer trilla ner i luckan. Varför? Lösullen ska vara 25 cm, medan takstolarna och ”ramen” vi satte upp takluckan i bara är 19,5 cm.