I tisdags hade vi en femte (och sista) visning av lägenheten, och efter det så blev det äntligen lite budgivning.

Vinnande bud stannade på 1 775 000 kr, 75 000 kr mer än utgångspris. Innan visningen hade vi fått ett bud på 1 600 000 kr, men det var en och en halv vecka gammalt, så vi hade börjat bli lite nervösa att vi inte ens skulle få utgångspris – vilket är det vi räknat med i kalkylen. Så det är skönt att tillslut få lite ”pengar över”!

Nordeas system värderade lägenheten till 1 880 000 kr (exakt vad det baserades på har jag ingen aning om) när vi fixade tomtlånet (vi använde lägenheten som säkerhet) i våras, så vi hade hoppas komma upp över 1,8 Mkr. Men efter att länge bara haft ett bud under utgångspris och det känns som allt dragit ut på tiden, så känner vi oss ändå nöjda med slutpriset.

Vi hade sagt till mäklaren att vi ville flytta ut en vecka-tio dagar efter slutbesiktning, det vill säga i mitten av november, men köparen var bortrest då, så de tar över lägenheten den sista november. Vi får det därmed lite lugnare med flytten, men å andra sidan kommer vi tvingas ta någon typ av brygglån då slutfakturorna både från Eksjöhus och entreprenören kommer med tio dagars netto, och alltså kommer behöva betalas innan vi får in slutbetalningen av lägenheten.

Så, frågan är nu vad vi ska göra med våra ”extra pengar”. ”Spara” dem som en separat pott som vi kan använda till inredning, möbler, lekstuga, sandlåda med mera? Eller minska lånet med vad-vi-tillslut-får-ut efter mäklararvode och reavinstskatt? Att slippa 1,5% ränta på 75 000 kr sparar 93 kr/månad i ränta, eller 1 125 kr/år. Ingen jättesumma direkt, men å andra sidan så lär ju räntan gå upp, och då kan även en liten summa göra skillnad på ”det stora hela”.