Så, då har alla jul- och nyårsgäster åkt hem och vi kan så smått påbörja planeringen för det här årets stora projekt: anlägga trädgård!

Varken Jonas eller jag är några trädgårdsentusiaster, så det ska vara en så lättskött trädgård som möjligt. Men om man googlar ”lättskött trädgård” så verkar det innebära att man ska lägga flera timmar i veckan på att hålla fint, rensa ogräs och annat – utöver gräsklippning. Min förväntning var snarare maximalt några timmar per säsong…

Grundförutsättningen för trädgården:

  • När entreprenören grovplanerade tomten åt oss så sa vi till dem att spara ett hörn med några träd att bygga koja i. De har även grusat för en altan samt gjort en grusgång bort till sidodörren på garaget.
  • Isak fick en sandlåda (1,20×1,20?) med lock i julklapp som ska placeras någonstans. Rimligen i närheten av den framtida kojan.
  • Resten (700-800 m2) är ”ett oskrivet blad”.
  • Marken är ganska lerig, men inte värsta sortens lera.

När vi börjat prata trädgård så har ingen av oss några ambitioner att försöka oss på prunkande blomsterrabatter eller att göra olika ”rum”, utan det vi spontant nämner båda två är bär. Jordgubbar, hallon, vinbär och krusbär.

Jag säger: ”Inte så mycket, en av varje så det räcker till en paj eller lite bär till glassen. Absolut inga mängder så vi behöver sylta och safta!”

Jonas säger: ”Du har dålig koll på hur mycket bär en vinbärsbuske ger. De växer som ogräs, så vi kommer behöva sylta och safta oavsett…”

Och plantskolor och växtvaruhus har stängt för säsongen, så där finns ingen man kan ringa och fråga. Så – kära bloggläsare – nu har ni chansen att komma med era bästa tips och råd kring trädgård och bärodling.

  • När ska man plantera? Vår/sommar/höst? Spelar det någont roll?
  • Var och hur ska man plantera? Ska de stå mot vägg eller mitt på gräsmattan?  Går det att blanda olika sorter i en ”häck”, eller ska de odlas var för sig? Kräver de olika jord? Olika mycket vatten?
  • Något annat att tänka på? Smittspridning mellan arter? Behövs det ”två av varje sort” för pollineringen?

Resten blir gräsmatta, men där har vi lite tid på oss att klura ut sort och mängd matjord som krävs snön har smält bort, så bara vi klurar ut var och hur vi ska plantera buskarna så är allt klappat och klart. Typ.

 

Bildkälla: http://217.70.34.228/arkiv/images/hallon.jpg