Försäkra din villa!Maj har varit en månad som det gått mycket energi till planering och överväganden – inte minst kostnadsmässiga – men utan att det har hänt så mycket synligt på hus & tomt.

Till exempel så var det dags att fixa en villaförsäkring, då den som ingick från Eksjöhus bara var giltig ett år från husleveransen.

Så vilken försäkring ska man då ha? Ska man prioritera låg årsavgift eller ”innehåll” (”man får vad man betalar för”)? Ska man verkligen ha ”plus extra allt” så blir det ju svindyrt! Frågan är alltså om det är viktigare med ett bra juridiskt skydd eller minimerat åldersavdrag? Drulleförsäkring (allrisk) eller ersättning för ytskikt i våtrum vid eventuell vattenläcka? Bäst bemötande vid eventuell skada eller …?

Tillslut föll valet på att behålla Dina försäkringar ytterligare ett år. Klart billigast i jämförelse (drygt 3 000 kr, jämfört med andra som kostat 5-8 000 kr) men å andra sidan inte bäst i klassen vad gäller vad man får ersättning för.

I Konsumenternas jämförelse av villaförsäkringar så får de 4,0 i sammanvägd poäng av 5 möjliga, och det som drar ner är framförallt ersättning vid vattenskador respektive självrisk & åldersavdrag. Sånt som vi tänker att det rimligtvis går på garantin vid nybyggnation (inkl. nya vitvaror osv), men att det kanske inte den försäkringen som vi kommer behålla när allt börjar få några år på nacken och risken för skador känns större.

Fast vi hoppas – såklart – på ett (många) skade- och problemfritt(-a) år!

 

Bildkälla: https://forsakringsverket.se/hemforsakring/villaforsakring/