Radonmätning: väl godkänd

Bildresultat för radon

Som jag skrev tidigare så beställde vi radonpuckar i mitten av november förra året. Den 19/11 2018 till 19/1 2019 utförde vi vår radonmätning, den 21/1 skickade vi in dosorna och i slutet av förra veckan fick vi svaret:

 • Bottenvåning (vardagsrum): 30 ± 20 Bq/m3
 • Övervåning (sovrum): <20 Bq/m3
 • Genomsnitt: 20 Bq/m3

Maxgränsen är 200 Bq/m3, så vi ligger på en tiondel av det. Måste vara mer än väl godkänt.

När vi beställde dosorna så var jag så inne på att detta var något vi måste göra inom två år, precis som energideklarationen. Men nu när vi fått ”facit” så hittar jag varken på kommunens hemsida eller på Boverket att vi ska rapportera in värdet någonstans.

Så vad gör vi med resultatet nu? Ingenting? Skriver ut och sätter i en pärm (och som vi sen glömmer bort att vi har)?

Det känns lite snopet måste jag erkänna.

Boverkets sida står det för all del att det BÖR göras när man bygger nytt hus, men det verkar alltså inte vara något krav. Och inget man ska rapportera till någon som sagt var. Jaja, nu är det gjort i vilket fall.

Uppdatering:

Om man söker på radon på bloggen så får man en träff från 6/12 2016 från när vi hade haft möte med försäljaren angående några frågetecken i entreprenadkontraktet, och då har vi tydligen frågat:

Fråga: Förberedande radonsäkring? Varför inte lägga radonduk istället för ”bara” förbereda radonsäkring, hela Östersund är ju högrisk för radon…? 

Svar: Den förberedande radonsäkringen de gör innebär att de lägger ventileringsrör i singelbotten, under själva betongplattan, och tätar kring alla rör och genomföringar räcker. Betongplattan är dessutom tät i sig, så inga hus har bekymmer med radon även om det finns radon i marken. Men vill vi lägga radonduk så går väl det (men är helt onödigt enligt försäljaren, den förberedande radonsäkringen är godkänd av kommunen och ingen särskild radonmätning krävs när man bygger på detta vis).

Det vill säga att om vi hade haft bättre minne så hade vi redan vetat om att vi inte behövde göra någon radonmätning. Håhå jaja, jag börjar visst bli gammal och glömsk också…

Bildkälla: https://blogs.cdc.gov/publichealthmatters/2017/01/national-radon-action-month/

2 kommentarer

 1. Linnea Broström

  28 februari, 2019 at 06:32

  Har läst att det kan krävs inrapportering av radonmätning för att få slutbesked. Men det har ni väl redan fått? http://advokathl.se/nyhetsbrev/myndighetskrav-avseende-erhallande-av-slutbesked-fore-ibruktagande/

  • Ja, vi har fått slutbesked utan att rapportera in radonmätningen. Kommunen ändrade reglerna under 2017, så de som har slutbesked från våren 2017 var tvungna att rapportera in radonmätningen, men inte energideklarationen. För oss var det tvärt om – krav på energideklaration, men inte radon. Eftersom vi har vänner och grannar som skulle rapportera in radonmätningen så beställde vi den också innan vi dubbelkollade vad som egentligen stod i vårt intermistiska slutbesked… Jaja, det skadar ju inte att ha gjort den även om det visade sig inte vara krav på att redovisa den.

   Vad de vill ha kommer stå i ert slutbesked/intermistiska slutbesked, så det behöver ni inte oroa er för i förväg 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com