Hittills har vi, som sagt var, kunnat betala både bygglov & handpenningarna (för tomten & till Eksjöhus) – totalt 110 000 kr(!) – genom att ta av sparpengar vi hade på banken. Men resterande del – den stora delen – av vår kontantinsats är bunden i vår nuvarande lägenhet.

För ett år sedan, då vi fortfarande letade efter “begagnade hus”, fick vi lägenheten värderad av tre olika mäklare. Då var de rörande överens då om att vi skulle sätta ett utgångspris på 1,55 Mkr. Så det är det vi har räknat på i våra kalkyler och när vi pratade med bankerna i höstas.

Men bostadsmarknaden är ju i konstant rörelse, så för att kunna lämna klart besked till bankerna hur stor vår “kontantinsats” är, hade vi en av mäklarna här för en värdering tidigare i veckan. Och nu sa mäklaren att vi bör sätta ett utgångspris på 1,7 Mkr istället. Väldigt skönt att höra att marknaden inte försämrats under förra året!

Produktionskalkylen är på 4,5 Mkr, eller 4,48 Mkr om vi ska vara petiga. Och det inkluderar t.ex. 30 kkr till matjord och gräsfrö samt 25 kkr extra för elen.

Med en kontantinsats på 1,81 Mkr (0,11 + 1,7 = 1,81) så behöver vi låna 2,67 Mkr (4,48-1,81=2,67). Säg 2,7 Mkr.

Hum, kanske bäst att sätta byggkreditivet på 2,8 Mkr, bara för att ha lite extra marginal. Marginal är alltid bra! I lagom mängder, såklart. För mycket marginal blir bara onödiga extrakostnader för pantbrev.

 

Bildkälla: https://www.sbab.se/…/bytabostadsguiden/kopa/kopa_eller_salja_forst.html