Trädgårdsfunderingar del 2

När man googlar “trädgårdsplanering” så kommer två råd upp (eller ja, ganska många råd, men två som är relevanta just för det här resonemanget):

 • Försök samla ihop gräsmattan till ett sammanhängande parti, undvik små (och framförallt osammanhängande) gräspartier till ingen glädje. “Det blir bara jobbigt att släpa runt gräsklipparen…”
 • Skapa en “paradrabatt” vid entrén.

De två tillsammans öppnade upp för tanken att vi (eller ja, jag övervägde att föreslå det för Jonas), trots allt vi sagt om “så enkelt som möjligt” och “inget behov av blommor” – skulle plantera någon typ av blomrabatt på vår “fåniga” remsa med “gräsmatta” (se bild ovan) mellan uppfarten och granntomten.

Det lät relativt bra när vi hade flyttat in och började fundera över trädgård mer konkret. Men sen kom det snö. Och mer snö. Och ännu mer snö!

Och helt plötsligt så blev jag tacksam över att ha sett trädgården vintertid innan vi började gå från tanke till att börja gräva och plantera. För den där “fåniga remsan” med 2 meter gräsmatta är den perfekta platsen att lägga upp all snö som vi skottat bort från uppfarten.

 

Seriöst, var ska vi annars lägga snön?! (OBS! Bild 1 gör inte “plogvallen” mot grannen rättvisa, jag hade dock ingen bättre). Lite går att lägga upp mot huset på vardera sida av farstubron (bild 2), men det räcker liksom inte.

Jämfört med de senaste tio åren så är den här vintern ovanligt snörik även för att vara Jämtland. Men de som bott här längre än vad jag har gjort säger att detta är normalläget, det är istället de senaste åren som varit ovanligt snöfattiga. Hur framtida vintrar kommer se ut kan vi bara sia om, men det känns som vår ursprungliga plan med gräsmatta är det säkrare alternativet att börja med.

Sen får vi väl ändra oss i framtiden ifall det skulle kännas alltför “fånigt” och enbart jobbigt att orka klippa gräset även där.

3 kommentarer

 1. Linnea Broström

  Hej och tack för senast!
  Det har nu blivit ett tomtköp och troligtvis en Tallbacken till det:-) Väntar just nu på nybyggnadskarta. När det gäller trädgårdsfunderingar så kan ju någon typ av” stenrabatt” med lite växer i vara ett mer lättskött alternativ än gräsmatta. Jag hade vid vårt förra hus smultron under snöhögar och de överlevde… För den sammanhängande gräsmattan är robotgräsklippare ett tips.

 2. Linnea Broström

  Om ni har grus på garageuppfarten ( kommer inte i håg hur ni hade det det var ju snö…) Är det stor risk för att ni får grus i gräsmattan vilket inte gräsklipparen gillar. Barn ( i alla fall mina barn) älskar även att flytta grus… Vi funderar på att asfaltera uppfarten på en gång just för att slippa grus i gräsmattan.

 3. Johanna Mellergård

  Hej!
  Och tack själv!

  Tack för tipset! Jupp flytta grus är omåttligt spännande. Och ja, vi har grus på uppfarten just nu. Planen är väl att stenlägga, men det blir troligtvis först nästa sommar. Planen för i sommar är en gräsmatta och försöka få till altanen.

  Hehe, blir väldigt mycket smultron på en yta 2×21 m… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com