I somras var det – som alla vet – varmt. Extremt varmt. Både ute och inne.
För ja, det blir varmt i huset. Med moderna, välisolerade väggar och bra U-värden på fönstren så tänkte jag – naivt – att det skulle stänga ute både värme och kyla, men tyvärr inte. Säljaren hade redan i val-av-husmodell-skedet nämnt att det blir varmt i nya, täta hus, så helt oförberedd var jag väl inte, men ändå!
Och det är genom fönstrena som den mesta värmen strålar in. Tack och lov så har vi bara “vanliga” fönster (det måste vara hemskt varmt för alla de som väljer fönster från tak till golv i söderläge, som är så populärt), men å andra sidan så är det hyfsat många i utbyggnaden i vardagsrummet.
Eftersom vi inte har investerat i markiser (vilket ska vara bästa alternativet, det vill säga att stoppa värmeinstrålningen redan på utsidan) eller persienner så får vi väl delvis skylla oss själva. Istället har vi dragit för gardiner, täckt för fönster med lakan och till och med testat att sätta upp en presenning (utomhus, som någon form av “temporär markis”). Med resultatet att det sett väldigt tillstängt ut utifrån. “Mitt hem är min borg!”-känsla. Och till viss del har det hjälpt, men likafullt har det varit betydligt varmare än lagom.
När vi valde mellan bergvärmepump (BVP) och frånluftvärmepump (FLVP) så är jag helt säker på att jag läste att bergvärmepumpen går att “köra baklänges” och pumpa ner värmen under sommaren i borrhålet, vilket dessutom skulle förlänga livslängden på borrhålet (de tappar tydligen energi under årens lopp), men någon sådan funktion hittade vi inte på vår BVP. Jonas trodde att det kunde vara olika för olika modeller av BVPar, och att vi i så fall har fel sort. Surt. Svalkan hade definitivt varit välkommen!
Med facit i hand så känns dessutom all fundering om uteplats med störst solchans helt bakvänt. I sommar har vi hängt i på entrébron och garageuppfarten. Det vill säga på norrsidan av huset. I skuggan. Och ätit glass och drukit iste. Enbart (typ).
Bildkälla (första bilden): http://www.nyttigt.eu/sa-skyddar-du-dig-mot-extrem-varme/
Lämna ett svar