Som ja nämnde redan i december (dock i förbifarten) så var anledningen till att vi gjorde energideklarationen redan efter ett år att bankerna har börjat erbjuda något som kallas “Grönt bolån”. De ger helt enkelt extra rabatt (det vill säga utöver förhandlad rabatt) på bolånet om man har ett energisnålt eller miljöklassat hus.

Om jag förstått det hela rätt, så var statliga SBAB först ut, men sen har alla stora bankerna hakat på och ger 0,1 p.e. rabatt för energiklass A eller B, eller 0,05 p.e. rabatt för energiklass C.

Hade vi väntat till år två som Eksjöhus rekommenderade så hade vi kanske lyckats klassas in i energiklass A (vi borde ligga ungefär på gränsen mellan A och B), men nu gav både A och B samma rabatt så då såg vi ingen anledning till att vänta.

För när man har lån i mångmiljonklassen (som man har efter att byggt hus) så minskar 0,1 p.e. lånekostnaderna med 1 000 kr per miljon och år. Okej, energideklarationen kostade 2 350 kr, men det var ändå en utgift vi var tvungna att ta. Ju förr desto bättre helt enkelt.

Bildkälla: https://www.sbab.se/1/privat/lana/bolan/gront_bolan.html